21 let od smrti Senne in Ratzenbergerja

Avtor prispevka: , objavljeno 1. maja 2015 .

Tako kot vsako leto se ljubitelji formule ena ob prvomajskih kresovih spomnimo na tragičen prvomajski konec tedna leta 1994, v katerem sta življenje izgubila Roland Ratzenberger in Ayrton Senna.

Pred 21 leti smo bili v Imoli priča enemu najbolj tragičnih koncev tedna v zgodovini formule ena. Že v petek se je grdo ponesrečil Rubens Barrichello, ki je poskočil preko robnika in močno trčil v zaščitno ogrado iz gum. Brazilec si je pri tem k sreči le zlomil nos.

Sledila je pretresljiva izguba Rolanda Ratzenbergerja v soboto na kvalifikacijah. Avstrijec je v sezoni 1994 končno uspel uresničiti svoje sanje in nastopiti v formuli ena. Sicer je dobil pogodbo z moštvom Simtek le za pet dirk. Na prvo izmed teh v Braziliji se ni uspel uvrstiti, saj izpadel že na kvalifikacijah. Prvo, pa tudi žal zadnjo dirko, je odpeljal na Japonskem v Aidi, katero je končal na 11. mestu.

34-letni Ratzenberger je umrl v soboto na kvalifikacijah za VN San Marina. V enem izmed hitrih krogov je zapeljal s steze in si poškodoval prednje krilce. Toda nastopa na dirki si je želel tako močno, da se je odločil s polomljenim krilcem nadaljevati po stezi. Toda na ravnini je pri visoki hitrosti krilce odpadlo in se zataknilo pod dirkalnik. Rolandu dirkalnika ni več uspelo usmeriti v ovinek in tako je v betonski zid ob stezi trčil s skoraj 315km/h.

To je bila prva smrt med dirkači po letu 1982, ko je umrl Riccardo Paletti na VN Kanade, ter prva med dirkači formule ena po letu 1986, ko se je na testiranjih smrtno ponesrečil Elio de Angelis.

Komaj 24 ur kasneje se je po zgolj sedmih krogih dirke smrtno ponesrečil še Ayrton Senna, priljubljeni Brazilec, vzornik številnih današnjih dirkačev, ki je v svoji karieri v formuli ena zmagal na 41 dirkah, ter slavil 3 naslove svetovnega prvaka. V dirkalniku Brazilca so po nesreči našli avstrijsko zastavo. Izkazalo se je, da je Senna ob morebitni uvrstitvi med prve tri, na odru za zmagovalce v čast Ratzenbergerju želel razviti zastavo njegove domovine.

Smrti Ratzenbergerja in Senne sta bili zaznamovani na naslednji dirki v Monaku. Prvi štartni mesti sta bili prazni, na mestih, kjer bi stala dirkalnika, pa sta bili naslikani Avstrijska in Brazilska zastava.

To sta bili do danes zadnji žrtvi v formuli ena. Služili sta kot opomnik in pobuda k večji varnosti dirkalnikov formule ena. Leta 2003 je uporaba sistema HANS, ki preprečuje poškodbe, kakršne je utrpel Ratzenberger, postala obvezna, to pa je bila le ena izmed varnostnih sprememb.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish