Hamilton še bližji naslovu letošnjega svetovnega prvaka

Avtor prispevka: , objavljeno 11. oktobra 2015 .

To je bilo to, bi lahko rekli glede sanj Nica Rosberga o naslovu svetovnega prvaka. Tehnične težave so bile tiste, ki so te sanje razblinile. Zmagovalec velike nagrade Rusije je Lewis Hamilton, ki je tako svojo prednost pred Rosbergom povečal na 73 točk. V tem boju je Rosberg padel celo na tretje mesto, saj je drugo mesto na dirki in tako tudi drugo mesto v razvrstitvi voznikov formule ena prevzel Sebastian Vettel. Tretji srečnež je bil po trku med Kimijem Räikkönenom in Valtterijem Bottasom Mehičan Sergio Perez.

Rosbergova dirka se je začela lomiti že v sedmem krogu, ko je imel težave s stopalko. »Skoraj neverjetno je, da se kaj takšnega vedno pripeti meni,« je bil žalosten Rosberg po svojem odstopu, »Nogo sem moral skoraj iztegniti, da sem imal vsaj nekaj hitrosti. Kaj podobnega se mi do sedaj sploh še ni zgodilo,« je dodal. Pred tem je bil suvereno prvi, medtem ko si je tretjo pozicijo privozil Räikkönen, saj je pri startu prehitel tako Bottasa kot svojega moštvenega sotekmovalca Vettla.

Varnostni avto je moral na progo dvakrat, prvič, ko se je zavrtel Hulkenberg, in drugič, ko je v ograji pristal Romain Grosjean zaradi izgube nadzora nad dirkalnikom pri hitrosti 250km/h. Takoj je sam izstopil iz dirkalnika, tako da večjih posledic ni imel.

Po drugem t.i. ponovnem štartu Hamiltonu več ni bil problem ohraniti svoje vodilne pozicijo, na drugo mesto se je prebil Vettel. V zadnjem krogu dirke je bila razvrstitev pri vrhu Hamilton, Vettel in Perez. Slednji je s taktiko zgodnjega postanka pridobil ogromno mest, a je imel zato precej obrabljene pnevmatike. Bottas in Raikkonen sta se mu vztrajno približevala in Mehičan je tako izgubil kar dve mesti. Kljub temu to še ni bila končna razvrstitev, saj sta nekaj ovinkov kasneje Bottas in Räikkönen trčila, kar je Bottasa stalo odstopa, Raikkonen pa je tretje mesto predal nazaj Perezu in moral hkrati preznati premoč še Felipeju Massi.

Po današnjih dirki ima Hamilton 302 točki, 66 točk pred drugiouvrščenim Vettlom, ki ima 236 točk. Tretji je Rosberg z 229 točkami, četrti Räikkönen s 129 točkami in peti Bottas s 111 točkami. Mercedesu se že na naslednji dirki nasmiha tudi zmaga v uvrstitvi ekip, saj trenutno vodi s 531 točkami. Druga je ekipa Ferrari s 365 točkami, tretji je Willams z 220 točkami, četrta je ekipa Red Bull Racing s 147 točkami in peta Force India, ki ima z današnjimi točkami skupaj 92 točk.

Kakorkoli že glede na naslednje dirke lahko tako Mercedes kot Hamilton že postavita šampanjec na hladno, kajti velikih presenečenj več ne moremo pričakovati, čeravno konkurenti upajo še na tiste najmanjše teoretične možnosti, ki pa so seveda še vedno odprte. Naslednja dirka je čez 14 dni v Texasu.

Foto: zimbio

najnovejši najstarejši z največ glasovi
Pošlji obvestilo