126 prijavljenih dirkačev za Gorjance

Avtor prispevka: , objavljeno 15. junija 2014 .

Prihodnji konec tedna bo na tradicionalni 4,3 km dolgi progi od Gornje Težke vode do Velikega Cerovca  potekala mednarodna GHD Gorjanci, druga letošnja dirka DP Slovenije v gorsko hitrostnem avtomobilizmu. Po že ustaljenem programu, bodo letos tri vožnje uradnega treninga na vrsti v soboto, tri dirke v nedeljo, medtem, ko bodo verifikacije dokumentov nastopajočih in tehnični pregledi njihovih vozil opravljeni že v petek popoldan pri restavraciji Prepih, kjer bo tudi servisna cona.

Letos bo dirka poleg državnega prvenstva Slovenije v gorsko hitrostnem avtomobilizmu štela še za FIA gorsko prvenstvo Historic vozil, FIA Evropski pokal v gorskih dirkah, FIA mednarodni challenge v gorskih dirkah, FIA CEZ Prvenstvo starodobnih vozil in državno prvenstvo Hrvaške v gorsko hitrostnem avtomobilizmu.

Po tem, ko bo v petek na vrsti papirologija in tehnični pregledi, bo šlo v soboto zares, saj pravemu spoznavanju proge v tekmovalnih pogojih služijo uradni treningi. Ti bodo tudi letos trije, prvi pa se bo pričel v soboto ob 11.00 uri. Drugi trening bo na vrsti eno uro po povratku vozil nazaj v servisni prostor, enako pa tudi tretji, ki se bo pričel eno uro po zaključku drugega. Nastopajoči morajo odpeljati vsaj eno celotno vožnjo treninga, da lahko tekmujejo tudi v nedeljo na dirki. Drugi dve vožnji sicer nista obvezni, se jih pa običajno vsi vozniki v konkurenci udeležijo, saj se tako lažje privadijo na progo. Vsak prevoženi km v dirkalniku namreč pride še kako prav.

Potek vsake od voženj, bodisi treninga ali pa dirke, je predviden s štartno listo, po katerem vrstnem redu pripeljejo nastopajoči svoja vozila v predštartni prostor. Nato po navodilih uradnih oseb (štarterja ter direktorja dirke) v pol minutnih presledkih krenejo na progo. Le med posameznimi razredi oziroma skupinami je presledek večji, minuta ali celo dve, vse v odvisnosti od zmogljivosti vozila, ki čaka na pričetek svoje vožnje. Po doseženih rezultatih na uradnih treningih, nato v soboto žirija tekmovanja določi vrstni red štartov na nedeljski dirki in sicer v obratnem vrstnem redu znotraj razredov oziroma skupin vozil. To pomeni, da najprej zapelje na progo najpočasnejši, za njim pa vse hitrejši. Na ta način je tudi dogajanje za gledalce bolj zanimivo, saj se običajno ne ve, kdo bo zmagovalec dirke vse do zadnjega dirkalnika na progi. Po zaključku vsake vožnje pa se navzgor proti cilju zapelje še vozilo direktorja dirke, ki nato v počasnem ritmu pripelje kolono nastopajočih dirkalnikov nazaj v servisni prostor, kjer jih ekipe pripravijo za naslednji vzpon.

Na dirko je prijavljenih 126 dirkačev. Seznam prijavljenih si lahko ogledate tukaj – link.

(vir:ghd-gorjanci.si)

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish