10 zaključkov o predsezonskih testiranjih v Sepangu

Avtor prispevka: , objavljeno 8. februarja 2016 .

Nedavno so se zaključila prva predsezonska testiranja serije Moto GP v Sepangu, ki nam že omogočajo potegniti nekaj zaključkov o sezoni 2016.

1. Yamaha je na drugem nivoju
Jorge Lorenzo in Valentino Rossi sta to dokazala, saj sta bila dominantna od začetka do konca testiranja. Štirinajst najhitrejših krogov v treh dneh je bilo postavljenih ravno s strani dvojca pri Yamahi.

2. Lorenzo “leti”
Naslov, ki si ga je Španec zagotovil v Valenciji, in tudi način, kako ga je osvojil, sta mu dala samozavest, kot je ni imel še nikoli. Na stezi, kjer si še ni privozil zmage, je brez težav postavljal najhitrejše čase.

3. Rossi išče odgovore
K sezoni bo pristopil tako kot lani: ne bo delal napak in bo zgolj gledal, kako se bodo odrezali drugi. Prva tretjina sezone bo verjetno odločilna glede nadaljnjega udejstvovanja v Moto GP. Če rezultati ne bodo zadovoljivi, ne bo ostal in si bo raje usmeril v nekaj drugega.

4. Honda ne posluša
Marc Marquez in Dani Pedrosa sta se bojevala že prejšnjo sezono s pretirano močnim motorjem, letos pa sta se znašla še v slabši situaciji. Honda je zvesta svoji filozofiji, v skladu s katero manj vrednoti povratne informacije dirkačev. Potrebno bo ugotoviti, ali trenutna elektronika lahko nadzira prototip. Marquez pravi, da obstaja možnost, da na uvodno dirko sezone v Qatar ne bodo prišli popolnoma pripravljeni.

5. Stoner je pripravljen na dirkanje
Samo nekaj dni testiranja je bilo dovolj, da je Stoner pokazal, da lahko hitro pride v formo in postane konkurenčen, če bi želel spet dirkati. Zaenkrat to še zanika, a Ducati se je glede tega zjasnil, da so možnosti odprte.
Čeprav je dvakratni svetovni prvak sedel na motorju sezone 2015, je Sepang zapustil kot najhitrejši med dirkači na Ducatiju. Naslednje testiranje, ki ga bo opravljal, bo zasebni test v Qatarju nekaj časa pred začetkom sezone, kjer se bo osredotočil na novega Desmosedicija GP16.

6. Nelagodje pri Ducatiju
Italijansko moštvo je najelo Stonerja, da bi s tem morda privabilo nekaj najboljših voznikov. Lorenzov interes je dolgotrajen, izključen pa ni niti Marquez, ki je z novo Hondo naletel na nekaj težav. Obstoječa Ducatijeva dirkača Andrea Dovizioso in Andrea Iannone se ob vsej pozornosti, ki jo njun delodajalec posveča Stonerju, ne počutita prijetno.

7. Sestrinska moštva so daleč zadaj
Vstop Michelina in uvedba standnardnega ECU je proizvajalce usmerila predvsem v razvoj in iskanje napredka v osnovnem moštvu. Honda je dovolila testiranje motorjev sezone 2016 le v primeru nuje, tj. z željo, da zberejo čim več podatkov. Slednje dejstvo osvetljuje težave, s katerimi se sooča japonski proizvajalec.

8. Michelin je naredil domačo nalogo
Testiranje v Valenciji konec sezone 2015 je med dirkači ustvarilo paniko. Bilo je ogromno nesreč in zaključek je bil vedno enak: “Prednje gume te ne opozorijo. Ko ugotoviš, da so v slabem stanju, si že na tleh.” V Sepanju je Michelin dokazal napredek, saj so prinesli več vrst zmesi z mnogo več oprijema.

9. Michelina čaka še pojasnilo Bazove nesreče
Michelin bo naredil vse, da čim prej razjasni dvome in natančno pojasni, kaj je bil razlog eksplozije zadnje gume pri Lorisu Bazu v torek. Posledice bi lahko bile katastrofalne, zato ni dovolj samo razlaga, da je prišlo do težav s tlakom v pnevmatikah.

10. Phillip Island bo pokazal jasnejšo sliko
V Avstraliji na drugih predsezonskih testiranjih nas bo spet zanimalo, kaj bodo pokazali pri Yamahi. Če bosta Lorenzo in Rossi še enkrat na vrhu, bo bolj kot ne jasno, da bosta v Qatar prišla kot favorita za naslov. Po tem testu se bosta dirkača tudi odločila, ali bosta uporabljali hibridni prototip ali motocikel sezone 2016.
Pričakujemo, da bo jasnejše tudi vprašanje, ali bo Honda uspela nadzirati vso moč motorja z elektroniko.
Ducati se bo vsekakor moral osredotočati na GP16, Suzuki pa bo nadaljeval z delom na obeh šasijah, tj. 2015 in 2016, pri čemer bodo skušali prilagoditi elektroniko in novi menjalnik.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish