10 dejstev pred dirko: Statistika napoveduje premierno zmago Zarcoja

Avtor prispevka: , objavljeno 24. aprila 2022 .

Johann Zarco je na včerajšnjih razburljivih kvalifikacijah v Portimau osvojil najboljši štartni položaj. Videli smo kar nekaj presenečenj. Nekateri dirkači so prišli do svojih najboljših izhodišč, spet drugi do najslabših v karieri. 10 ključnih točk je:

1. Če se gre zanašati na statistiko potem je glavni kandidat za današnjo zmago prav Zarco. Od leta 2020, ko je bila steza dodana na koledar razreda MotoGP so prav vse tri dirke pripadle najhitrejšemu iz kvalifikacij – Muguelu Oliveiri, Fabiu Quartararoju in Francescu Bagnaji.

2. Za Zarcoja je to sicer sedmi najboljši štartni položaj v MotoGP, prvi po lanskem Sachsenringu. Po tej statistiki je sedaj drugi najuspešnejši Francoz v elitnem razredu. Večkrat je s prvega mesta začel le Quartararo (16x).

3. Joan Mir je z drugim mestom dosegel svojo najboljšo kvalifikacijsko uvrstitev v karieri dirkača MotoGP. Sicer se bo tretjič pognal s prve štartne vrste. To so najboljše kvalifikacije za Suzuki potem, ko je bil Alex Rins lani na tem prizorišču prav tako drugi.

4. Tretji je bil Aleix Espargaro, kar je zanj druga uvrstitev v prvo štartno vrsto letos. Nazadnje je bil v prvi vrsti v Argentini, kjer je osvojil pole ter v nedeljo zmagal.

5. Jack Miller se je še četrtič zapored na tej stezi kvalifikaciral znotraj najboljše četverice. V treh poskusih se je v nedeljo dvakrat uspel prebiti na zmagovalni oder.

6. Marco Bezzecchi je s šestim mestom dosegel svoj najboljši kvalifikacijski rezultat v krstni sezoni v elitnem razredu. Njegov najboljši rezultat na dirki je deveto mesto iz Argentine.

7. Alex Marquez je s sedmim mestom prav tako dosegel svojo najboljšo kvalifikacijsko uvrstitev.


8. Niz uvrstitev v prvo štartno vrsto pa se je včeraj končal za Jorgeja Martina. Španec bo tako prvič letos začel izven najboljše trojke. Trinajsto štartno mesto je sicer njegov najslabši rezultat po Assenu, kjer je bil štirinajsti.

9. Vodilni v točkovanju Enea Bastianini je po padcu v Q1 zaključil šele na osemnajstem mestu. Njegov najslabši rezultat po lanski Valenciji, kjer je bil prav tako osemnajsti.

10. Zmagovalec zadnje dirke v Portimau Francesco Bagnaia je podobno s padcem predčasno zaključil prvi del kvalifikacij. Ker ni postavil hitrega časa bo dirko začel z zadnjega petindvajsetega mesta. Gre za njegov najslabši kvalifikacijski rezultat v razredu MotoGP. Podobno slabo se je odrezal leta 2016, še v razredu Moto 3, kjer je prav tako zasedel petindvajseto mesto.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish