10 avtomobilov vrednih Nurburgringa pod 10 000 €

Avtor prispevka: , objavljeno 22. aprila 2015 .

Pomlad za avtomobilske navdušence predstavlja le eno stvar – letne gume in z njimi povezanimi uživaški kilometri na okoliških ovinkih in ravninah. Pozabite na kavice na sončku in sprehode ob daljši dnevni svetlobi. Pravi »petrolhead« takrat razmišlja le o vožnji svojega avtomobila. Zanj je to težko pričakovan zaključek obdobja malih platišč, ki kazijo lego in izgled vozila -čas je za nizkoprofilne pnevmatike.

Kakor je lepo avto zapoditi po serpentinah in vijugah, je potrebno paziti na več kot le idealno linijo skozi ovinek. Prva med njimi je gotovo lastna varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Druga stvar so merilci hitrosti, ki so pogosto streznitveni faktor, ki nas kdaj ovira pred večjim užitkom v vožnji. Včasih pa njihova možna prisotnost podzavestno zavira kakšno neumnost na cesti.

Obstaja pa tudi možnost vozniškega užitka brez strahu pred radarji. Sicer v Sloveniji nimamo pravih dirkališč za doseganje višjih hitrosti (Raceland je sicer solidno urejen, a premajhen). Čeprav je bilo govora o gradnji dirkališča pri nas oz. obnovi /dograditvi obstoječih, se še vedno tista prava dirkališča nahajajo izven naših meja.
Prvo večje in primerno za doseganje večjih hitrosti z avtomobilov je dirkališče Grobnik v hrvaški Reki, ki je sicer s svojim rahlo dotrajanim asfaltom zelo neprizanesljivo do pnevmatik. Tam se vsake nekaj časa organizirajo dogodki, ko se je možno zapoditi po stezi s svojim vozilom ali pa najeti dirkalnik.

Najbolj poznano med amaterskimi ljubitelji vožnje po Evropi pa je gotovo Nuerburgring v Nemčiji. Med amaterskimi vozniki so priljubljene »turistične vožnje«, ki omogočajo okusiti čare dirkališč širši javnosti iz prve roke.
Na obeh dirkališčih se je možno voziti s katerimkoli osebnim vozilom – na »Ringu« je moč opaziti povsem navadna osebna vozila, karavane, enoprostorce, SUV-je in tudi kombinirana vozila namenjena prevozu tovora. Za plačilo vstopnine se tako lahko vsakdo prelevi v dirkača za par krogov. A vseeno – užitek v vožnji dostavnega vozila Peugeot Boxer-ja po dirkališču se ne more primerjati z vožnjo športnega Porsche Boxster-ja. Četudi sta si imeni še tako podobni.

Ker so finančna sredstva posameznika pogosto omejena, smo pripravili seznam vozil iz spletnega oglasnika rabljenih vozil, ki so na voljo za manj kot deset tisočakov in obenem vredni obiska dirkališča z njimi. Ti bodo ob osnovnem vozniškem znanju dinamične vožnje zagotovilo za užitke skozi zavoje dirkališč. Z malo spretnosti pa vam bodo zavidali tudi vozniki dražjih superšportnikov, katerih obrisi se vam bodo bleščali v vzvratnem ogledalu.

 

Alfa 156 GTA

1 Alfa Romeo 156 GTA

Čeprav notranjost deluje udobno, Alfa 156 GTA navzven močno spominja na touring dirkalnike. Za to so odgovorni predvsem poširjeni odbijači in blatniki, ki nakazujejo na moč motorja. Alfe na splošno veliko izgubljajo na ceni novega vozila skozi leta, zato je ta lahko vaša že za 7000 €.

BMW M3 E36

2 BMW E36 M3
Kot vsak BMW M3, tudi ta predstavlja vrh motorne ponudbe serije 3. Gre za drugo generacijo tega modela, ki počasi zopet pridobiva na vrednost, v kolikor gre za ohranjen primerek. Cene se pričnejo pri 7000€.

BMW 5 E34 DRIFT

3 BMW serije 5 E34 DRIFT
Za popestritev sem izbral tudi pravi drift dirkalnik, ki je na voljo pri nas. Čeprav gre za namensko predelano vozilo za drift, s katerim bo potrebno malo pregovarjanja za vožnjo po zasedenem Nuerburgringu, to vseeno ni ovira za nakup. Z navedenimi 346 konjskimi močmi je najmočnejše vozilo na seznamu, cena pa znaša slabih 8000 €.

Ford Focus ST

4 Ford Focus ST

2,5-litrski Volvov petvaljnik bo poskrbel za zadovoljivo zvočno kuliso, s svojo ceno pa spada med cenejša vozila na seznamu – preostanek denarja se lahko porabi za bolj pretočen športni izpušni sistem. Na voljo je že za 6500€.

 

Honda Integra

5 Honda Integra
Kljub skorajšnji polnoletnosti Honda Integra deluje pripravljena za na pisto. Čeprav je med šibkejšimi s seznama, sem prepričan, da to nadomesti z obnašanjem v ovinkih, če si vsaj nekaj DNA deli z večjo sestro Hondo NSX, katero je hvalil tudi legenda Ayrton Senna. Na voljo jih ni ravno veliko, cene se pričnejo pri 7000€.

Renault Clio RS

6 Renault Clio RS
Skupaj s Peugeotom 207 RC iz seznama predstavljata najmanjši razred t.i. »pocket rocket«. Prenovljena verzija sicer prejšnje generacije Clia je tako trenutno zadnji RS na voljo z ročnim menjalnikom in atmosferskim motorjem. Čeprav ge za novejši model, je vseeno izgubil že polovico vrednosti novega – trenutne cene se gibljejo okoli 10000 €.

Subaru Impreza Wrx STi

7 Subaru Impreza Wrx STi
Impreza je s svojim štirikolesnim pogonom sicer doma na rally stezah, a vseeno je ne bo problem pognati po zavojih »Ringa« – z ogromnim usmerjevalnikom zraka zadaj je ni možno zgrešiti. Za avto s tako zgodovino je zelo ugoden – od 8500 € naprej.

Porsche Boxster S

8 Porsche Boxster S
Z desetimi tisočaki je možno dobiti tudi Porscheja. Dirkanje brez strehe sicer ni priporočljivo, a tudi z zaprto streho bo Boxster kos doseganju užitkov v vožnji. Rabljen je lahko vaš za 9500 €.

Volkswagen Golf V GTI

9 Volkswagen Golf V GTI DSG
Golf GTI sodi med redka vozila srednjega cenovnega ranga, ki se lahko izmuznejo z avtomatskim prestavljanjem na dirkališču po zaslugi odličnega DSG menjalnika. Na voljo so tudi modeli z ročnim menjalnikom, cene se pričnejo pri 9000€.

Peugeot 207 RC

10 Peugeot 207 RC
V nasprotju s Cliovim atomosferskim motorjem iz istega velikostnega razreda, je 207 RC podprt z turbinskim polnilnikom, zaradi katerega je vozilo lažje optimizirati. Na voljo od 8000€.

36 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
36
0
Radi bi slišali tvoje mnenje, prosim napiši komentar!x
()
x